Eräänä huhtikuun lopun aamuna kello viisi koitti monien jo kolme vuotta odottama hetki, kun kuoromme kolmekymmenpäinen delegaatio starttasi kohti Viron Tarttoa ja Pohjoismaista opiskelijakuorotapaamista, NSSS:ia eli näin meidän kesken Nysseä. Nysse järjestetään kolmen vuoden välein jossain päin pohjolaa. Tätä nykyä mukana olevat maat ovat Suomi, Viro, Ruotsi ja Norja. Itselleni Nysse olikin jo kolmas: kolme vuotta sitten olin mukana Ruotsin Linköpingissä ja kuusi vuotta sitten Norjan Stavangerissa. Useimmat olivat nyt mukana ensimmäistä tai toista kertaa, mutta löytyy CM:n riveistä vielä (ja jälleen) niitäkin, jotka ovat olleet mukana jo yhdeksän vuotta sitten Lappeenrannassa. Nyssessä on todellakin aivan omanlaisensa elämäniloinen tunnelma: kevät aluillaan ja vipellys sen mukaista. Ystävyyssuhteita muihin pohjolan kuoroihin luodaan ja vaalitaan. Ja ennen kaikkea hiotaan sitä oman kuoron sosiaalista timanttia. Tarton Nyssessä laulajia oli noin 1200. Toki opiskelijakuorojen vaihtuvuus on sitä luokkaa, että aina löytyy enemmän uusia kuin vanhoja naamoja. Silti on jännää tunnistaa joukosta samoja naamoja, joita on nähnyt kolme tai kuusi vuotta sitten. 988851_10152104297649639_1600341990845322385_n Torstai-iltana ohjelmassa oli tapahtuman avajaiset ja illalla kuorojen omia konsertteja sekä festivaaliklubi vähemmän väsyneille. Perjantaina olivat yhteiskonsertin harjoitukset sekä illalla CM:n oma konsertti Tarton uudessa teatterissa. Tällä hetkellä CM:n ohjelmistossa popsovituksilla on suuri rooli ja melkein kaikki konsertin kappaleet olivatkin meillä nyt ensiesityksessä. Mukana oli muun muassa johtajamme sovittajankammiostaan vastikään pullauttama Oi Beibi, joka vaati ja sai solistiltaan poikkeuksellista heittäytymistä. Perjantai-iltana oli jälleen mahdollisuus bailata festivaaliklubilla, jossa soitti aivan mahtava ukrainalainen bändi. Lauantai-iltana oli vuorossa festivaalin yhteiskonsertti. Kuvaava osoitus järjestäjien kunnianhimosta on, että konsertissa laulettiin tilaisuuteen varta vasten sävelletty teos. Itse pidin teosta onnistuneena valintana yhteiskonserttiin. Se ei ollut liian vaikea oppia melko lyhyessä harjoitusajassa ja siinä yhdistyi useita elementtejä sekä kauniita lauluja kaikista osallistujamaista. Konsertin jälkeen oli aika vetää parhaat iltahynttyyt ylle ja siirtyä gaalaillalliselle. Illallisen istumajärjestys oli vapaampi kuin aikaisemmissa Nysseissä, mutta mahdollisti kuitenkin muiden kuorojen laulajiinkin tutustumisen. Oma sijoitukseni keskittyi kenties liikaakin Turku-Tampere -suhteiden luomiseen, siksi itse taivun ennemmin täysin sekoitetun istumajärjestyksen kannalle. Myöhemmin tanssilattialla sentään pääsi hoitamaan myös Suomi-Norja -suhteita.

10295297_10152255209119191_8385491949884646726_o

Virolaiset olivat todella päättäneet pistää parastaan ja järjestää kaikkien aikojen Nyssen. Moni asia olikin pitkälle ideoitu, mutta asian kääntöpuoli oli kevyt suorittamisen sivumaku. Jatkuva hoppu seuraavaan osoitteeseen ei herättänyt kuorolaisissa ihastusta ja järjestäjien ylimitoitettu huoli yhteiskonsertin onnistumisesta aiheutti ainakin CM:ää kohtaan hienoista paapomishenkeä. Matkan helmien joukkoon nouseekin siksi ehdottomasti myös eräs varastettu hetki: yhteisharjoituksista puistopussikaljalle kevätaurinkoon karkaaminen. Kolmen vuoden päästä Nysse palaakin jälleen Suomeen, tarkemmin Ouluun. Olen luottavainen, että CM-spirit on vielä silloinkin never die!

903561_10203507934000230_9022237490675031259_o

Nyssestä päivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *